Vzdrževanje zaves

Nov 25, 2016 | meni

Zavese iz 100% poliestra:
Večina zaves je stkana iz stoodstotnega poliestra, ki za vzdrževanje ni zahtevno. Kljub temu pa je potrebno upoštevati priporočila proizvajalca saj bodo le na ta način zavese ohranile prvotno obliko in barvo.
Zavese perite pri 30 °C z zmanjšanim centrifugiranjem, lahko pa nastavite tudi hladno pranje ( uporabljajte običajen prašek ali prašek namenjen izključno za pranje zaves).
Zašite plastične tekače je potrebno pred pranjem zaščititi oziroma ločiti od tkanine saj boste na ta način poskrbeli za neželjene poškodbe blaga in si olajšali likanje če je to potrebno. Priporočamo, da se tkanina pere v pralni vrečki ali prevleki za blazino pri čemer so drsniki speti v »šopek« gledajo iz pralne vreče.
Lahke osnovne zavese obesite še mokre.

Zavese, ki imajo v sestavi delež naravnega materiala:
Zavese, ki so stkane iz mešanih materialov in imajo v svoji sestavi delež LANA ali BOMBAŽA, ki se krčijo je pred konfekcioniranjem potrebno vedno oprati saj se na ta način izognemo kasnejšemu krčenju. Za nadaljno vzdrževanje svetujemo pranje pri 40 – 60 °C z zmanjšanim centrifugiranjem ( uporabljajte običajen prašek ali prašek namenjen izključno za pranje zaves).
Zašite plastične tekače je potrebno pred pranjem zaščititi oziroma ločiti od tkanine saj boste na ta način poskrbeli za neželjene poškodbe blaga in si olajšali likanje. Priporočamo, da se tkanina pere v pralni vrečki ali prevleki za blazino pri čemer drsniki speti v »šopek« gledajo iz pralne vreče. Beljenje s klorom in sušenje zavese v bobnu ni dovoljeno!!!
Na splošno velja, da je likanje teh materialov lažje, če so zavese še rahlo vlažne. Zavese likajte pri srednji temperaturi.

Zavese, ki so iz 100% naravnega materiala (100% bombaž ali 100% lan):
Zavese, ki so stkane iz 100% BOMBAŽA ali LANA, ki se krči je pred konfekcioniranjem potrebno vedno oprati saj se na ta način izognemo kasnejšemu krčenju. Za nadaljno vzdrževanje svetujemo pranje pri temperaturi 40 – 90°C odvisno od potreb. Če tkanina ni zelo umazana temveč je le prašna, ni potrebno kuhanje, čeprav bi surovinska sestava to prenesla.  Perite z zmanjšanim centrifugiranjem in uporabljajte običajen prašek ali prašek namenjen izključno za pranje zaves.
Zašite plastične tekače je potrebno pred pranjem zaščititi oziroma ločiti od tkanine saj boste na ta način poskrbeli za neželjene poškodbe blaga in si olajšali likanje. Priporočamo, da se tkanina pere v pralni vrečki ali prevleki za blazino pri čemer so drsniki speti v »šopek« gledajo iz pralne vreče.
Beljenje s klorom in sušenje zavese v bobnu ni dovoljeno!!!
Na splošno velja, da je likanje teh materialov lažje, če so zavese še rahlo vlažne. Zavese lahko likate pri najvišji temperaturi.

Besedilo: MP

Pokličite za uvodni posvet

+386 40 480 374

Kontaktirajte me

Elektronski naslov

Telefon

+386 40 480 374