Raj v Domžalah

Aug 20, 2018 | meni

 

V Domžalah smo v enodružinski hiši, kjer deluje tudi svetovalnica Naos – Psihosocialno svetovanje uredili okolico in njihov vrt. Naročnika sta imela okoli hiše posajeno samo travo, pred hišo je bela plastična ograja razmejevala vrt in tlakovce pred hiš. Meja med sosedi pa so bile smreke in visoke ciprese. Pred hišo je bilo veliko parkirišče za več avtomobilov.

Njuna želja je bila, da naredimo preprost vrt z čim več naravnimi materiali. Naročnica si je zaželela mini zeliščni vrt in mogoče vrtiček za kakšno solato, ter svoj sprostitveni kotiček, ki bo ozelenjen z trajnimi mini drevesci. Na tem prostoru je želela imeti prostor, kamor se bo lahko umaknila in prebrala kakšno knjigo ter mini vodnjaček. Njegova želja je bila, da dobi nadstrešek za svoj žar ter malo delovne površine z vodo. Zaželeli so si tudi zelen prostor, kjer bi lahko imeli dovolj prostora za piknik ali igre. Pod teraso ob hiši, kjer je vrtna miza s stoli je bil hrib s kamenjem, katerega so se hoteli znebiti.

Začeli smo z teraso in odkopali kamenje, naredili betonsko škarpo in nove stopnice, del stopnic smo spremenili v ležalne terase. Tapetnik nam je po meri naredil ležalne blazine in blazine za pod glavo, ki se po vzorcu povezujejo s kovinsko ograjo. Naročnica je ob terasi dobila majhen vrtiček za zelenjavo in zelišča. Svoj sprostitveni vrtiček je dobila na koncu vrta pri cesti, kamor smo posadili japonski sečnik, hrastavo in navadno hotenzijo, dva mini – različnih barv javorja, hoste, različne trave. Naročnica je želela imeti samo trajne rastline. V dar je dobila tri enoletnice, ki ji sedaj lepo popestrijo njen vrt. Na vrt smo postavili dve sedalni vreči, ki nam jih je prav tako naredil tapetnik v blagu s cvetličnim vzorcem, ki se lepo poda k vrtu in ga tako popestri.

Naročnik je dobil nadstrešek za žar, nekaj delovne površine z pomivalnim koritom in prostorom za shranjevanje. ob nadstrešek smo mu postavili večjo posodo z zelišči za kuhanje in tako popestrili ta del vrta.

Razmejitveno ograjo med sosedi so morali uskladiti tudi z njimi. Želje so bile zelo različne od betonske, kovinske, rastline. Po narejenih vizualizacijah in našimi predlogi odločitev ni bila več težka. Razmejitveno ograjo smo naredili betonsko, v delu kjer je nadstrešek pa smo dodali še leseni del v višini že obstoječe sosedove garaže. Da ne bi bilo samo betonske ograje smo pred njo posadili tri Ambrovce in poševavo sivo altaško cedro. Spredaj smo naredili nizko betonsko škarpo na kateri je pritrjena kovinska ograja z izrezanimi listi monstere. Betonsko ograjo, ki meji na cesto smo naredili v višini preostalega vrta ter jo obleki v fasado in jo olepšali z bleščicami. Zabojnikom smo naredili streho in jo ozeleneli z nizkimi trajnicami. Na koncu smo zamenjali tlakovce in znižali teren na cesto in tako pridobili dovolj parkirnega mesta.

Družina je dobila vrt kot si ga je želela, kjer sedaj uživajo ob sončnih dnevih.

 

Pred prenovo:

Proces, ideje, 3D vizualizacija:

Predlogi ograj – predno sta naročnika in sosedje izbrali smo naredili nekaj predlogov glede na različne želje:

Med procesom:

Vrt po prenovi:

Besedilo in foto: Sabina Belak

Pokličite za uvodni posvet

+386 40 480 374

Kontaktirajte me

Elektronski naslov

Telefon

+386 40 480 374